Boekpresentatie: ‘Drama als Anne Faber kan zó weer gebeuren’

23.04.2019 -

In zaal Ekko aan de Bemuurde Weerd in Utrecht werd vanavond Hoe kon dit gebeuren? gepresenteerd, het boek dat AD-verslaggever Yelle Tieleman schreef over de geruchtmakende zaak-Anne Faber.

Theo de Roos, emeritus hoogleraar strafrecht, was bij de presentatie aanwezig sprak van een ‘cascade van fouten en gebreken, in een tragische zaak die niet per se had hoeven gebeuren’.
Maar de meest ontluisterende woorden sprak Cees Klomp, inmiddels gepensioneerd medewerker van de kliniek in Den Dolder waar Michael P. werd behandeld, de verkrachter en moordenaar van Anne Faber. Hij wist het zeker: ,,Dit kan morgen zó nog een keer gebeuren.’’

Fietstocht

De verdwijning en dood van Anne Faber hield het land maandenlang in zijn greep, vanaf het moment op vrijdagavond 29 september 2017 dat de 25-jarige Utrechtse een fietstocht ging maken en een selfie aan haar vriend haar laatste teken van leven zou blijken te zijn. Dertien dagen later werd haar lichaam gevonden bij Zeewolde, op aanwijzen van de inmiddels aangehouden Michael P. Hij bekende haar te hebben verkracht en gedood.

Hoe het kon gebeuren, is de vraag die sindsdien iedereen zichzelf stelt. Het was ook de hamvraag van een forumdiscussie die onder leiding stond van de Utrechtse journalist Cees Grimbergen. Naast Yelle Tieleman en Theo de Roos nam ook tbs-advocaat Jan-Jesse Lieftink plaats in het forum.

Kloof

De conclusies die werden getrokken, logen er niet om. De kloof tussen het management en het personeel op de werkvloer is bijvoorbeeld groot en er wordt niet goed naar elkaar geluisterd. Lieftink: ,,Ik zie dat ook. Als je het bestuur aanspreekt, komt dat met een mooi praatje. Op de werkvloer durft niemand een kwestie echt aan te kaarten.’’

In de drukbezette zaal zaten ook enkele medewerkers van Fivoor, de zorgorganisatie waar de kliniek in Den Dolder onder valt. De gepensioneerde Cees Klomp en zijn vroegere collega Johan Poppe, inmiddels ook weg bij de organisatie, maakten van hun hart geen moordkuil. Zij schetsten een beeld van personeel dat niet kon rekenen op vertrouwen van de leiding, dat zich geregeld onveilig voelde omdat de bewaking rigoureus was wegbezuinigd, en dat met lede ogen moest aanzien dat het ‘tot op de dag van vandaag’ nog steeds zo is dat scootertjes en auto’s het terrein van de kliniek oprijden om ‘bestelde lijntjes coke af te leveren’.

Bij het zoeken naar het antwoord op de vraag hoe dit kon gebeuren, schuiven volgens tbs-advocaat Lieftink betrokken instanties verantwoordelijkheden op elkaar af. De Roos stelde nog maar eens vast, dat Michael P. ‘veel te veel vrijheden heeft gehad’. ,,Die hebben geresulteerd in een huiveringwekkende thriller, maar dan eentje die echt is.’’

Meer verhalen lezen over dit dossier?

>
<