Drugs en incidenten in tbs-kliniek Almere leiden tot onrust

23.04.2018 -

Drugshandel, groot personeelsverloop en patiënten die elkaar slaan: de tbs-kliniek in Almere kwam in actie tegen „onveilige situaties”. Ten koste van het behandelen.

Wat precies mis is met het leefklimaat in de Oostvaarderskliniek is van buitenaf moeilijk te beoordelen, zegt Jan-Jesse Lieftink, advocaat namens de patiëntenraad. Het recente conflict kan hij zich wel voorstellen: „Drugs in de kliniek leidt tot conflicten over betalingen maar ook over verlinken, snitchen. Een deel van de patiënten probeert af te kicken en wíl niet drugs aangeboden krijgen.”

Lieftink heeft de brief ook naar het ministerie van Justitie en Veiligheid gestuurd en naar de Inspectie. Want dat ook de kliniek zélf de veiligheid in de kliniek zorgelijk noemt, vindt hij een teken aan de wand. „Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt.” In de brief vraagt hij de Inspectie een onderzoek te beginnen naar het klimaat in de Oostvaarderskliniek.

Reageren wil het ministerie nog niet, de directie van de kliniek evenmin. „We gaan nu eerst in gesprek met de patiëntenraad”, zegt de woordvoerder.

>
<