Strafrechtexperts: hoogte strafeis tegen Michael P. niet uniek, wel uitzonderlijk

12.06.2018 -

Vandaag eiste het Openbaar Ministerie 28 jaar cel en tbs tegen Michael P. voor de dood van Anne Faber. Maar is dat nou een uitzonderlijke hoge strafeis? En als hij wordt veroordeeld, over hoeveel jaar komt hij weer op vrije voeten? Deskundigen leggen het voor je uit.

Als je wil dat Michael P. niet meer vrijkomt, dan moet je levenslang eisen en geen tbs. Dat zegt advocaat en bestuurslid van de Vereniging van tbs-advocaten Jan-Jesse Lieftink. "Tbs wordt hier als zwaarder middel gebruikt dan levenslang, maar dat is echt niet waar."

Lieftink reageert desgevraagd op de hoogte van de strafeis die het openbaar Ministerie vandaag uitsprak in de zaak rond de moord en verkrachting van Anne Faber. Het OM eiste tegen Michael P. 28 jaar met tbs. "Het komt niet heel vaak voor dat een hoge celstraf gecombineerd wordt met tbs. Het duurt dan heel lang voordat iemand met een tbs-behandeling begint."

Géén levenslang
Volgens Lieftink wordt zo'n hoge gevangenisstraf gecombineerd met tbs, op dit moment vaak gepresenteerd als een soort levenslang. "Dat klopt niet. Het idee van tbs is terugkeren in de maatschappij, de gedachte achter levenslang is niet terugkeren in die maatschappij. Levenslang is ook echt levenslang. Tegenwoordig komt er bij levenslang na 25 jaar een toetsingsmoment. Maar dat is niet om terug te keren in de maatschappij."

Lieftink is bestuurslid van de Vereniging van tbs-advocaten. De aangesloten advocaten hebben ruime ervaring met opgelegde tbs-maatregelen. "Ik had zelf een eis van levenslang verwacht. Dat komt omdat Michael P. heel gemakkelijk een masker opzet en zo behandelaars kan omzeilen. Dat zou in de visie van het OM de reden zijn dat hij niet moet terugkeren in de maatschappij."

>
<