Tbs-kliniek stuurt omstreden groepsleider weg die in gevangenis handelde in drugs en telefoons

27.06.2019 -

Tbs-kliniek stuurt omstreden groepsleider weg die in gevangenis handelde in drugs en telefoons

Volgens tbs-advocaat Jan-Jesse Lieftink blijkt met dit voorbeeld maar weer eens hoe belangrijk het is dat er goed gekwalificeerd personeel op de werkvloer in tbs-klinieken rondloopt en dat het personeel op de juiste manier wordt gescreend. ,,Als iemand via een uitzendbureau komt werken bestaat er nu eenmaal een grotere kans op dit soort fouten dan wanneer iemand gewoon in vaste dienst is, met alle risico’s van dien. Mogelijk dat vanwege die personele problemen sneller genoegen wordt genomen met minder bekwaam en ervaren personeel in de sector. Dat wordt met dit voorbeeld weer pijnlijk duidelijk gemaakt. Laat de Inspectie onderzoek doen naar die personele problemen.”

De vaste Kamercommissie Justitie en Veiligheid vergadert vandaag met minister Dekker (Rechtsbescherming) over tbs. Daar is uitgekomen dat de huidige Taskforce die is ingesteld om onderzoek te doen naar problemen in de forensische zorg ook met personeel van klinieken gaat praten om de huidige problemen te bespreken.

Verder zal er in het najaar een proef van start gaan met enkelbanden in de tbs-sector. Klinieken kunnen zich aanmelden bij de reclassering voor tbs-gestelden die bijvoorbeeld eerder niet zijn teruggekeerd van verlof. Advocaat Jan-Jesse Lieftink is op zich niet tegen een enkelband voor tbs-ers als zij daardoor eerder op verlof zouden mogen. Of in het geval als daarmee het zogenaamde 'strafjaar' bij het niet terugkeren van verlof wordt opgeheven en daarvoor een enkelband in de plaats zou komen. Echter dat is duidelijk niet de bedoeling van deze Minister. Hij verwacht dan ook dat een enkelband voor de huidige praktijk nauwelijks van toegevoegde waarde zijn. Tbs-gestelden kunnen door de kliniek nu ook worden gevolgd via de GPS van hun mobiele telefoon. En dat gebeurt ook met enige regelmaat. Duidelijk weer een maatregel voor de bühne.

>
<