Moordenaar Sybine Jansons mag met verlof. Kan dat zomaar?

07.11.2018 -

Moordenaar Sybine Jansons mag met verlof. Kan dat zomaar?

De woede over het feit dat de moordenaar van Sybine Jansons toestemming heeft gekregen om met verlof te gaan, is groot. De 55-jarige Martin C. kreeg 18 jaar cel en tbs opgelegd voor de moord op het 13-jarige meisje uit Maarn. Vorig jaar verlengde de rechtbank de tbs-behandeling van C. nog met twee jaar. Wat is er aan de hand?

Advocaat Jan-Jesse Lieftink schetst een genuanceerder beeld over de ontstane situatie. Lieftink is tbs-advocaat en daarnaast bestuurslid van de Vereniging van tbs-advocaten. ,,Het verlof begint met een klein rondje om de kliniek, waarbij C. streng wordt beveiligd. Dat kan op den duur, als het goed gaat, heel langzaam worden afgebouwd. Maar daar wordt uitvoerig naar gekeken en het wordt eerst getoetst. Bovendien is het niet zo dat deze man volgend jaar opeens vrij rond kan lopen. Het traject van resocialisatie duurt echt jaren. Daar gaat nog heel tijd wat overheen.” Uiteindelijk is het minister Dekker die toestemming moet geven voor ieder verlof van een tbs’er. Dit doet hij nadat hij van twee onafhankelijke commissies advies heeft gekregen.

Mogelijk is dat de reden waarom de Oostvaarderskliniek waar C. wordt behandeld wil onderzoeken hoe C. omgaat met het verlof. Advocaat Anker wil daar niet op reageren, maar Lieftink vermoedt dat dit wel eens de achterliggende gedachte kan zijn. ,,Je komt er alleen maar achter door het te toetsen. En als dan eventueel blijkt dat resocialisatie geen optie is, dan kun je alsnog gaan denken aan een verblijf in een longstay. Maar je zal het eerst moeten onderzoeken.” Tbs’ers die terechtkomen op de longstay-afdeling zijn in principe uitbehandeld. ,,Maar ook sommige tbs’ers die daar zitten, gaan onder begeleiding op verlof.”

>
<