Enkelband voor tbs’er op verlof ‘direct gevolg van moord Lelystad’

28.06.2019 -

Enkelband voor tbs’er op verlof ‘direct gevolg van moord Lelystad’ TBS-advocaat en advocaat van moordverdachte Michel B. Jan-Jesse Lieftink is geen voorstander van de enkelband bij tbs-gestelden.

Tbs’ers die op verlof gaan, moeten een enkelband dragen. Minister Dekker (Justitie en Veiligheid) wil hiermee een proef doen. Volgens tbs-advocaten is het experiment een rechtstreekse reactie op de moord in Lelystad, waarbij een tbs’er en een ex-tbs’er verdacht worden van het vermoorden van een 72-jarige man. De minister ontkent dit.

Tbs-advocaten stellen dat de proef een rechtstreeks gevolg is van incidenten, zoals de moord in Lelystad. De 72-jarige Gerrit Thomassen, zelf een ex-patiënt, werd in april van dit jaar in zijn appartement in Lelystad vermoord. Justitie gaat uit van een roofmoord en pakte twee verdachten op. Het gaat om tbs’er Michel B. en Jan van K., wiens tbs pas net was afgerond. De verdachten en het slachtoffer zaten alle drie in een tbs-kliniek in Almere.

Advocaat Jan-Jesse Lieftink, gespecialiseerd in tbs-zaken en de advocaat van moordverdachte Michel B., ziet voor- en nadelen aan de proef. ,,Als dit betekent dat cliënten daarmee eerder op verlof zouden kunnen, dan is dat natuurlijk goed, maar dat is volgens mij niet het idee van minister Dekker.” Aan de andere kant vindt hij dat de enkelband schijnveiligheid creëert.

Lieftink ziet bovendien weinig meerwaarde voor een enkelband. ,,In het tbs-systeem zijn al talloze beveiligingsmaatregelen. Sommige tbs’ers gaan op pad met gps, dat is vergelijkbaar met een enkelband. Ook worden mensen op verlof gebeld door personeel van de kliniek, zodat ze uit kunnen leggen waar ze zijn. En zo zijn er nog veel meer controles.”

Ook Lieftink denkt dat de minister de proef inzet als reactie op recente incidenten zoals de moord in Lelystad waar zijn cliënt Michel B. van wordt verdacht. B. ontkent die moord overigens te hebben gepleegd.

>
<