De priester die de grenzen verkende

21.11.2018 -

De priester die de grenzen verkende: ‘Ik heb jongens gestreeld. Dat was niet goed’

De priester die de grenzen verkende: ‘Ik heb jongens gestreeld. Dat was niet goed’
NIJMEGEN - Ex-priester Jan van K. zat de afgelopen 4,5 jaar in een Nijmeegse tbs-kliniek voor het aanranden van een 12-jarige jongen. Hoewel hij ontkent en géén behandeling onderging, komt hij vrij. Hoe kan dat? Zijn advocaat Jan-Jesse Lieftink verteld daar onder meer over.

Jan-Jesse Lieftink, de advocaat van Van K., schakelt verschillende deskundigen in. Die adviseren Van K.'s tbs onder voorwaarden te beëindigen. Zij achten hem goed in staat om zichzelf te beheersen in contacten met minderjarigen. In 2017 gaan zowel rechtbank als gerechtshof daar niet in mee, ze verlengen de tbs met één jaar. Inmiddels ligt er wél een positief advies van zowel de Pompestichting als de reclassering voor een voorwaardelijke beëindiging. Gedeelde conclusie: het recidivegevaar is 'laag tot maximaal matig op lange termijn'. Onbehandeld of niet, Jan van K., de gewezen priester, is klaar voor een terugkeer in de maatschappij.

Bijzonder, beaamt advocaat Lieftink. ,,Een aantal jaren geleden werd er over het algemeen heel anders geoordeeld over ontkennende tbs'ers zoals Jan. Wie zich niet liet behandelen, werd nogal eens richting de longstay-afdeling gedirigeerd. Nu ligt dat diffuser, is het meer maatwerk, met een work around-strategie: hoe kun je bij iemand die ontkent, tóch aan verbetering werken?"

Advocaat Lieftink, zelf ook lid van Forum TBS: ,,Belangrijk is ook dat Jan weliswaar zijn delicten ontkent, maar hij ontkent níet dat hij pedofiel is. Hij is niet behandeld, maar er viel uiteindelijk wel met hem te werken. Ik zie dat ook bij andere ontkennende tbs'ers gebeuren die zich coöperatief opstellen: het behandelgedeelte van de tbs wordt in feite losgelaten, het resocialisatiegedeelte - via verloven wennen aan terugkeer in de samenleving - wordt vervroegd ingezet.”

>
<