Meer tbs na moord op Anne Faber

04.01.2019 -

Het aantal keer dat rechters tbs opleggen, is fors gestegen sinds Michael P. werd aangehouden voor de moord op Anne Faber. Dat zegt de Vereniging van tbs-advocaten. Recente cijfers ondersteunen deze uitspraak. Er zijn bovendien voor het eerst sinds jaren wachtlijsten voor tbs-klinieken.

Michael P., de man die de 25-jarige Anne Faber in 2017 verkrachtte en vermoordde, bleek eerder geen tbs te hebben gekregen voor twee zeer gewelddadige verkrachtingen. Rechters konden deze maatregel niet opleggen omdat hij weigerde mee te werken aan een onderzoek bij het Pieter Baan Centrum, wat tot grote maatschappelijke verontwaardiging leidde.

Tbs-advocaat Jan Jesse Lieftink, tevens bestuurslid van de Vereniging van tbs-advocaten, ziet in zijn praktijk eveneens een duidelijk stijging van het aantal tbs-opleggingen. Hij onderschrijft dat deskundigen bij verdachten die een PBC-onderzoek weigeren steeds vaker toch de in de wet vereiste gebrekkige ontwikkeling kunnen vaststellen, hoewel een concrete diagnose vaak ontbreekt. ,,Dit is een duidelijke verschuiving met de periode vóór Anne Faber. Voor rechters wordt het daardoor een stuk makkelijker om tbs op te leggen.”

>
<