Stelling: Het was onmogelijk om Michael P. voor zijn eerdere vergrijp TBS op te leggen

30.05.2018 -

In de Volkskrant van 30 mei reageert president Fred van de Winkel van het gerechtshof in Leeuwarden op de open brief die de vader van de vermoordde Anne Faber onlangs schreef. Faber verwijt de rechters dat zij Michael P., de man die in een verklaring bekende Anne Faber te te hebben verkracht en vermoord, in 2011 geen TBS hebben opgelegd. Destijds stond hij terecht voor de verkrachting van twee meisjes. Van de Winkel geeft in zijn brief aan dat het onmogelijk was voor de rechter in die zaak om TBS op te leggen. Klopt dat?

In de Volkskrantvan 30 mei reageert president Fred van de Winkel van het gerechtshof in Leeuwarden op de open brief die de vader van de vermoordde Anne Faber onlangs schreef. Faber verwijt de rechters dat zij Michael P., de man die in een verklaring bekende Anne Faber te te hebben verkracht en vermoord, in 2011 geen TBS hebben opgelegd. Destijds stond hij terecht voor de verkrachting van twee meisjes. Van de Winkel geeft in zijn brief aan dat het onmogelijk was voor de rechter in die zaak om TBS op te leggen. Klopt dat?

Volgens TBS-advocaat Jan-Jesse Lieftink heeft de Hoge Raad de laatste jaren veel meer ruimte gegeven aan rechters om bij aanwijzingen van een stoornis over te gaan tot het opleggen van de TBS-maatregel. Ondanks dat blijft het lastig om echt over te gaan tot het opleggen van TBS. Lieftink: "Het is niet makkelijk, maar juridisch wel mogelijk."

De uitspraak van Van de Winkel, president van het gerechtshof, dat het onmogelijk is om TBS op te leggen is dus strikt genomen geen feit. Het was wèl mogelijk geweest, maar anderzijds is de keuze van destijds, met de toen beschikbare informatie begrijpelijk.

>
<