Stel dat er een jongeman naast hem zit in de bus

11.11.2017 -

Hoe bepaal je of een zedendelinquent na tbs-behandeling nog steeds een gevaar vormt? Ook het rechtssysteem kan de toekomst niet voorspellen.

Als het nu een voetbalwedstrijd was geweest hadden de vóórstanders van tbs-verlenging gewonnen, met 4-3. En ook het OM vindt dat invrijheidsstelling nog te snel komt. „Enkele deskundigen hebben naar mijn idee een wat te rooskleurig beeld”, zegt de Officier van Justitie.

„Het gaat niet om hoog of laag, maar om een aanváárdbaar recidive-risico”, zegt advocaat Jan-Jesse Lieftink. „En daarvan is bij mijn cliënt sprake. Hij heeft meer dan twintig jaar geen strafbare feiten gepleegd en wil echt niet terug in de tbs. Hij zal geen sauna’s en natuurcampings meer bezoeken en heeft een groot netwerk van academici om zich heen die hem kunnen beschermen voor terugval.” Lieftink verzoekt tot beëindiging van de tbs, want alleen dan kan zijn cliënt terugkeren naar zijn woning over de grens in Duitsland.

Ron van der V. krijgt het laatste woord. „Het gaat al stukken beter met mij. Ik voel me al veel meer begrepen in de kliniek en ik ben blij met de mogelijkheden die ik krijg. Ik bezoek concerten, musea, workshops, lezingen. Ik wil bewijzen dat ik de vrijheid aankan. Maar alleen de praktijk zal u daarvan kunnen overtuigen.”

Donderdag besloot de rechter zijn tbs met een jaar te verlengen. Van der V. gaat in beroep.

>
<