Wie ben ik

Jan-Jesse Lieftink is advocaat in strafzaken en tbs-zaken. Hij treedt regelmatig als deskundige op in de media. Hij geeft lezingen en is bestuurslid van de Vereniging van TBS-advocaten.

Jan-Jesse Lieftink is als advocaat gespecialiseerd in strafzaken en tbs-zaken. Zijn missie is om de rechter met een goed verhaal te overtuigen van het gelijk van zijn client. Daarnaast wil Lieftink dat het grote publiek op een juiste wijze wordt geïnformeerd over ons strafrecht- en tbs-systeem. Om die reden treedt hij regelmatig als deskundige op in de media. Zo gaf hij commentaar in uitzendingen van o.a. Pauw, M., RTL-nieuws, Een Vandaag, Hart van Nederland en het NOS-journaal. Ook schreef hij opiniestukken in Dagbladen als Trouw, NRC en Algemeen Dagblad.

Lieftink begon zijn carrière als strafpleiter midden in de Amsterdamse Pijp bij het sociaal bewogen advocatenkantoor Cleerdin&Hamer (bekend van de zaak Holleeder). Sinds 2012 heeft hij zijn eigen kantoor genaamd Lieftink Strafrechtadvocaat en werkt hij vanuit zijn woonplaats Huizen. Hij staat mensen bij die worden verdacht van of veroordeeld zijn voor zeer ernstige delicten als moord, doodslag, verkrachting en terrorisme. Hij verleent bijstand aan mensen bij die in het Pieter Baan Centrum worden onderzocht of in een TBS-kliniek verblijven. Lieftink is bestuurslid van de Vereniging van TBS-advocaten, lid van de kerngroep van het Forum TBS en lid van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten.

In januari 2018 schreef hij samen met een collega een opiniestuk in de NRC met als titel: ”TBS met einddatum zorgt voor minder TBS-weigeraars”. Vervolgartikelen werden in het Advocatenblad van april 2018, het Algemeen Dagblad van mei 2018 gepubliceerd en het tijdschrift Sancties van december 2018 gepubliceerd.

De afgelopen jaren stelde Lieftink verschillende misstanden in klinieken als de Woenselse Poort, de Oostvaarderskliniek en de FPA in Den Dolder (kliniek van Michael P.) aan de kaak. Over de grote personeelstekorten in de tbs-sector schreef hij in oktober 2018 in het Algemeen Dagblad een artikel met als titel: “Ga écht investeren in personeel tbs-klinieken”.

Lieftink is momenteel de advocaat van Michel B. die wordt verdacht van de moord op een ex-tbs-er in Lelystad. Michel B. ontkent bij die moord betrokken te zijn geweest. Lieftink is ook de advocaat van Dimitri van IJ. die voor de derde keer tot tbs werd veroordeeld. Ook is Lieftink de advocaat van ex-priester Ron van der V. en van de tbs-er die in 2018 een verzoek tot levensbeëindiging vanwege een uitzichtloze situatie in de Pompekliniek indiende bij de Levenseindekliniek.

In het verleden trad Lieftink op als advocaat van de terrorismeverdachten Hasan A. en Mohammed G. Hij was de advocaat van Dennis G. die onder invloed van een psychose met zijn zoon voor een vrachtwagen sprong. Dennis werd ontoerekeningsvatbaar verklaard. Ook behartigde Lieftink de belangen van nabestaanden van overleden tbs-ers in de Van der Hoevenkliniek, Oostvaarderskliniek, Rooyse Wissel en Woenselse Poort (familie Trip).

Jan-Jesse Lieftink is de advocaat van Max over wiens leven in juni 2019 de documentaire 'Max een leven in tbs' verscheen. Ook zat hij aansluitend aan de documentaire als deskundige aan tafel bij de aftertalk 'tbs onder een vergrootglas' dat onder leiding stond van Paul Witteman. Een talkshow waarin door onder meer Lieftink uitleg werd gegeven over de werking van het tbs-systeem.

Jan-Jesse Lieftink werkte in mei 2019 mee aan een reportage van het radioprogramma Spraakmakers op radio 1. In die reportage gaf hij samen met twee clienten en andere deskundigen uitleg over hoe ons tbs-systeem echt werkt. Ook gaf hij in diverse media commentaar over de zaak van Michael P. en incidenten in de forensische zorg en tbs. Voor het boek van AD-verslaggever Yelle Tieleman, 'hoe kon dit gebeuren' over het leven van Michael P. werd hij als bekend tbs-advocaat geïnterviewd.

Al bijna twintig jaar geeft Jan-Jesse Lieftink lezingen. Eerst door het geven van bijlessen aan medestudenten tijdens zijn studie Rechten in Groningen. Vervolgens als docent bij de Vakgroep Strafrecht in Groningen. Tijdens zijn carrière als advocaat was hij docent bij de opleiding voor gerechtstolken en was hij verbonden als hoofddocent bij de Beroepsopleiding voor de Advocatuur. Hij verzorgt cursussen voor ervaren advocaten voor onderwijsinstellingen als de SDU en Academie voor de Rechtspraktijk. Voor die laatste instelling geeft hij ook mediatraining aan advocaten. Ook geeft hij regelmatig gastcolleges op Universiteiten, Hoge Scholen en Middelbare Scholen. Jan-Jesse kan lezingen en trainingen verzorgen over het strafrecht, zijn werk als advocaat, TBS en de omgang met media.