portret

Lieftink Strafrechtadvocaat is een in strafrecht en TBS gespecialiseerd advocatenkantoor opgericht door advocaat Jan-Jesse Lieftink. Vanaf 1 februari 2018 is het kantoor gevestigd in het Business Center in Huizen.

Jan-Jesse Lieftink is een gespecialiseerd advocaat op het gebied van strafrecht en TBS. Zijn cliënten roemen hem vooral om zijn optredens in de rechtszaal. Met verstand van zaken, passie en een duidelijk verhaal overtuigt hij de rechter van uw gelijk.

Binnen het strafrecht ligt de nadruk van zijn praktijk op bijstand in zaken als moord/doodslag, zeden, roofovervallen, mensenhandel en terrorisme. Een bijzondere expertise heeft hij op het gebied van Pieter Baan Centrum onderzoeken en TBS verlengingen.

In 2012 startte Lieftink zijn eigen advocatenkantoor gespecialiseerd in strafzaken en TBS. Eerst vanuit Amsterdam, vanaf november 2015 vanuit Almere-Centrum en sinds februari 2018 vanuit het Business Center in Huizen.

Als hoofddocent is Lieftink verbonden aan de Beroepsopleiding voor de Advocatuur voor het vak Sanctierecht. Voor de onderwijsinstelling van de SDU verzorgt hij cursussen over gedragsdeskundige onderzoek in strafzaken, TBS en sanctierecht.

U kunt Lieftink altijd inhuren als spreker. Hij vertelt dan over zijn werk als strafrechtadvocaat en TBS-advocaat en hoe om te gaan met de soms lastige cliëntengroep die hij verdedigt. Bijzonder is dat hij een lezing kan verzorgen samen met een ex-tbs-er.

Lieftink is bestuurslid van de Vereniging van TBS-advocaten. Hij is lid van de kerngroep van het Forum TBS en de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten (NVSA).

Hij treedt regelmatig in de media vanwege zijn deskundigheid op het gebied van strafrecht en TBS.

Mr. Lieftink trad op als strafpleiter in de volgende geruchtmakende zaken:

De zaak van de vermeende terrorist Hasan A. die afgelopen voorjaar door het Gerechtshof Den-Haag werd veroordeeld tot een gemaximeerde tbs met verpleging.

De zaak van de vermeende terrorist Mohammed G. Bij de rechtbank kreeg hij voor voorbereidingshandelingen TBS opgelegd. Lieftink stond hem bij gedurende het hoger beroep. Volgens nieuw persoonlijkheidsonderzoek door het Pieter Baan Centrum bleek dat hij geen stoornis meer zou hebben. Het Hof Den-Haag vernietigde daarom de uitspraak van de rechtbank en legde hem enkel een gevangenisstraf op.

De zaak van Mohammed N. die door de Bossche rechtbank werd veroordeeld voor de beroving en aanranding van een 95-jarige vrouw. De Bossche rechtbank kwam in die zaak niet tot oplegging van de TBS maatregel, omdat geen stoornis kon worden vastgesteld. Het Openbaar Ministerie heeft hoger beroep ingesteld. Dat hoger beroep dient in november 2018.

De zaak van de nabestaande Bert Trip tegen de Woenselse Poort over de in 2016 in de Woenselse Poort overleden tbs-er Fokko Trip. Met een naar binnen gesmokkeld vuurwapen zou Fokko zichzelf en een andere patiënt van het leven hebben beroofd. Trip heeft hiervoor een financiële compensatie gekregen. Trip heeft bij Pauw en in diverse andere media zijn verhaal gedaan. Naar aanleiding van dit incident heeft er in 2016 een grootschalig inspectieonderzoek in de Woenselse Poort plaatsgevonden. Daaruit kwam naar voren dat het in de kliniek voor medewerkers en patiënten onveilig zou zijn.

De zaak van TBS-er Max S. die in 2014 is weggelopen tijdens verlof. Max werd als minderjarige tot TBS veroordeeld voor een zedendelict dat hij altijd heeft ontkend. Vanwege die ontkenning en zijn strijd tegen het systeem heeft hij 14 jaar in de TBS opgesloten gezeten. Pas toen er in 2015 een psychiater was die hem niet meer gestoord en gevaarlijk achtte, werd zijn tbs beëindigd. In het najaar van 2018 zal er een documentaire verschijnen over de jarenlange strijd die Max in de TBS heeft gevoerd.

De zaak van de nabestaanden van Rustem K. tegen de Rooyse Wissel die in 2014 in de kliniek overleed. De Inspectie voor de Gezondheidszorg kwam in 2015 met een vernietigend rapport over het optreden van de Rooyse Wissel in deze zaak. De nabestaanden hebben hiervoor een financiële compensatie gekregen.

De zaak van de Beverwijkse kindermoord, waarbij cliënt Dennis G. vanuit een psychose zichzelf en zijn zoon voor een vrachtwagen had gegooid. Dennis overleefde het incident. Zijn zoon overleed aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Dennis werd door het Gerechtshof ontoerekeningsvatbaar verklaard.

De zaak van twee Canadese militairen die werden verdacht van homogeweld. Lieftink stond hierin de hoofdverdachte bij die door de Amsterdamse rechtbank werd vrijgesproken van homogeweld.